Bronşit ve Bronşiolit

Kış hastalıkları yazı serisinin dördüncüsünde yine kışın yaygın olarak görülebilen, iltihabi hastalıklar olan bronşit ve bronşiolit ele alınacaktır.

Bronşiolit, akciğerlerin küçük hava yollarında tıkanıklığa neden olabilen iltihabi bir durumdur. Genellikle 1 aydan büyük ve 2 yaştan küçük çocuklarda ve en sık olarak da 6 aylık bebeklerde rastlanır. Akut bronşit ise akciğerdeki büyük hava yollarının iltihabı durumudur. Biraz daha büyük çocuklarda gribal bir üst solunum yolu enfeksiyonunu izleyerek gelişir.

Bronşiolitlerde %90 ihtimalle ailede geçirilmiş gribal bir enfeksiyon hikayesi olabilir. Hafif üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri (hapşırma, burun akıntısı, öksürük), 38 derece civarında ateş, iştah kaybı, solunum zorluğu belirtileri (aralıklı sesli öksürük, nefes almada zorluk, irritabilite), beslenme güçlüğü görülebilir.

Akut bronşit ise bir çok defa, nezleden 3-4 gün sonra kuru, kısa süreli, balgamsız ve giderek artan, bazen de nöbetler şeklinde olabilen öksürükle başlar. Göğüs ağrısı ve 38 dereceyi aşmayan bir ateş olabilir.

Özellikle çocuklarda, gençlerde görülen akut bronşitlerde başlıca etken; bakterilerden çok rinovirüs, koronavirüs, adenovirüs, influenza, parainfluenza virüsleri gibi solunum yolları virüsleridir. Ama bakteriler de akut bronşit etkeni olabilir.

Genelde kendiliğinden birkaç gün içinde düzelir. Bazen daha uzun sürebilir. Yatakta dinlenme, istirahat; iyileşme açısından oldukça önemlidir. İyileşmeyi kolaylaştırır ve hızlandırır. Kişinin soğuk almamasına özen gösterilmeli, dinlenmekte olduğu yer sık sık havalandırılmalıdır. Havanın temiz olması çok önemlidir, oda havası da mutlaka nemli olmalıdır. Odayı nemlendirmek için ne kullanılıyorsa onun içine nane, okaliptüs, karanfil, biberiye, kekik gibi bazı  uçucu yağlar damlatılarak hem havanın temizlenmesi hem de soluk alıp vermenin rahatlatılması sağlanabilir.

Evde yapılabilecek çeşitli kürlere örnekler:

  • 1 yemek kaşığı bal, 1 tatlı kaşığı zencefil, 5-6 damla limon suyu karıştırılıp günde 3 defa tüketilir. İyileşene kadar bittikçe tekrar hazırlanabilir. 1 yaşından büyük herkes kullanabilir.
  • Soğan suyu tek başına tüketilebilir veya soğan bal karışımı hazırlanabilir. Soğan bal karışımı blender gibi bir alet yardımıyla hazırlanabilir. Veya soğanın içinden turp akıtılarak soğan suyuyla balın kendiliğinden birleşmesi sağlanıp akan soğan sulu bal tüketilebilir.
  • Soğan balda olduğu gibi turp bal karışımı da hazırlanabilir. Bunda da bal turbun içinden akıtılarak akan bal tüketilebilir. Oldukça etkilidir.
  • 1 çay kaşığı bal ve yarım çay kaşığı karabiber karışımı hem tüketilebilir hem de göğse, sırta, ayak altlarına bununla masaj yapılabilir. Üzerine yağlı kağıt veya havlu kapatılıp dinlenmeye geçilir. Oldukça etkilidir.
  • Sirkeli su tüketilmesi ihmal edilmemeli, hasta kişinin içeceği sulara doğal fermente elma sirkesi eklenmelidir.
  • 10 damla zeytinyağı, 5 damla çöreotu yağı, 3 damla defne yağı, 2 damla nane veya okaliptüs yağı, 3 damla hardal yağı, 3 damla lavanta yağından elinizde olanlar karıştırılır. Bu karışımla sırt, boyun, göğüs, kulak arkası ve şakaklara masaj yapılır. Ağrıyı azaltır, hırıltıyı alır, öksürüğü hafifletir. Özellikle bebeklere bir şey yedirilemediği için masaj yöntemi çok kolaylık sağlayacaktır. Her yaş ve cinsiyetten herkes kullanabilir.
  • Propolis ve çöreotu yağı kullanmak çok önemlidir.
  • Bol bol taze sebze meyve tüketilmelidir. Bol vitamin alımına, bağışıklık güçlendirici takviyelere önem verilmelidir.

Yorum bırakın